Minitarte cu fructe de padure
.jpg)
Ingrediente:
– faina 400 g
– unt 200 g
– zahar pudra 150 g
– zahar tos 150 g
– oua intregi 2 buc.
– galbenusuri 5 buc.
– lapte 750 ml
– praf de budinca 60 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– tort gelee 1 pliculet
– sare un praf
Mod de preparare:
Cerneti faina si zaharul pudra intr-un castron sau direct pe blatul de lucru. Amestecati, puneti si sarea si untul rece, taiat bucatele. Amestecati rapid, cu varful degetelor, pana obtineti “firimituri”.
Adaugati ouale, intregi sau doar galbenusurile. Amestecati incorporand progresiv faina. Daca optati pentru varianta cu galbenusuri, puneti treptat si apa rece. Trebuie lucrat repede, iar la final veti obtine un aluat suplu, desprins de pe marginile castronului. Modelati-l sub forma unei mingi, acoperiti cu folie si dati la rece (puteti sa-l lasati chiar de pe o zi pe alta, mai ales daca pregatiti o masa pentru mai multi musafiri si nu doriti sa va aglomerati in ziua respectiva)
Scoateti mingea de aluat din frigider si incepeti sa o intindeti pe blatul presarat cu un pic de faina.Se intinde cu sucitorul (dupa fiecare miscare, intoarceti aluatul cu 25 de grade, pentru a obtine o forma rotunda si a obtine o grosime uniforma).
Asezati o hartie de copt taiata la dimensiune si “greutati” pentru ca aluatul sa nu se umfle (puteti folosi boabe de fasole sau bilute special confectionate in acest scop). Bagati forma in cuptorul incins in prealabil la 200 de grade Celsius si lasati-o circa 15 minute.
Indepartati “greutatile” si hartia de copt si mai lasati cosuletele 15-20 minute, pana cand marginile incep sa capete o tenta aurie. Mini tartele se umple apoi dupa dorinta.
Crema:
Bateti galbenusurile cu zaharul tos si esenta de vanilie, pana cand obtineti o spuma. Adaugati praful de budinca si omogenizati. Puneti, putin cate putin, din laptele fierbinte. Cand ati incorporat tot laptele, turnati compozitia intr-un vas pretabil la bain-marie sau intr-o oala cu pereti dubli.
La foc mic, mestecand continuu, lasati crema sa ajunga la punctul de fierbere (isi schimba consistenta, iar daca treceti cu degetul pe dosul lingurii ramane urma). Luati de pe foc si lasati crema sa se raceasca. Distribuiti-o uniform in cosulete.
Asezati deasupra fructele, curatate, spalate si, eventual taiate, dupa bunul plac. Turnati usor pe deasupra jeleul transparent, preparat conform instructiunilor de pe plic, cu 200 ml apa. Bagati la frigider pana in momentul servirii.
POFTA BUNA!!!